Deficienta de zinc: o epidemie care poate fi oprita

Zinc-Pills

 

Tehnologia moderna si accentuarea eficientei prin tehnologie si preturi scazute, fara a se tine prea mult seama de calitatea nutritionala a hranei a determinat inca o serioasa si foarte comuna deficienta, cea a zincului.

Metodele agriculturii conventionale care se bazeaza pe cantitati mari de ingrasaminte chimice si pesticide, care denatureaza solul, impreuna cu alimentatia procesata si mai multi alti factori prezentati mai jos, contribuie la o absorptie deficitara a acestui mineral esential pentru organism.

Recoltele hibrid produc mai multa hrana pe metru patrat, dar acest lucru inseamna ca fiecare recolta de grau, porumb sau legume va avea mult mai putin zinc decat recoltele din timpuri trecute, cand nu se utilizau hibrizii. De asemenea, zincul si alti nutrienti sunt eliminati cand graul, orezul, porumbul, zaharul si chiar sarea sunt rafinate.

Anumite alimente, in special legumele inghetate si poate si carnea, sunt pulverizate cu EDTA pentru a-si pastra culoarea, dar acest lucru distruge din cantitatea de zinc si crom.

Foarte multi copii se nasc deficienti in zinc. Acest lucru se datoreaza faptului ca mamele sunt deficiente in zinc iar bebelusii nu obtin destul in utero. Dietele vegetariene sau aproape vegetariene sunt mult mai scazute in zinc. Stresul reduce cantitatea de zinc intr-un timp foarte rapid, chiar de ordinul minutelor. Un exces de calciu in organism poate  de asemenea sa reduca absorptia, asa cum o vor face si operatiile, alcoolul si slabitul drastic.

Perioade specifice din viata uni om necesita mai mult zinc. Acestea includ primii ani de viata, pubertatea, sarcina, alaptarea si varsta inaintata. Orice situatie stresanta, infectiile si prezenta unei boli necesita de asemenea mai mult zinc in alimentatie. De exemplu, diabeticii au nevoie de mai mult zinc. Deficienta de zinc la baietii aflati in pubertate este si acesta un motiv pentru care ei nu cresc la fel de inalti ca fetele de aceeasi varsta. In timp, baietii recupereaza, dar in multe cazuri utilizeaza resursele de zinc pentru a dezvolta prostata si testiculele, si astfel nu le mai raman suficiente rezerve pentru a creste in inaltime la acea varsta. Acest fenomen este atat de frecvent in ziua de azi incat este considerat normal.  ( Dr. Lawrence Wilson)

De ce avem nevoie de zinc si care sunt functiile acestui mineral?

Zincul este necesar pentru sute de enzime care controleaza diverse functii cum sunt vederea, auzul, sanatatea pielii, a unghiilor, a parului, a tesuturilor conective, a functiei sexuale, digestiei, sistemului imunitar si multe altele. Zincul este necesar pentru cresterea si dezvoltarea optima a copiilor, este necesar pentru a elibera vitamina A din ficat si la metabolizarea grasimilor, carbohidratilor si proteinelor, la antioxidantul primar al organismului (SOD  – enzima superoxid dismutaza), la vindecarea ranilor, eradicarea infectiilor si este de asemenea important pentru sinteza ADN-ului. Este necesar si pentru a produce tesutul intestinal, productia bilei, si  secretiile pancreatice.

Retina ochiului este una din cele mai bogate tesuturi in zinc si una din cele mai dependente de productia de zinc, impreuna cu prostata si intestinele. Zincul este de asemenea un neurotransmitator „calmant”; este necesar pentru functionarea mentala continua si dezvoltarea neocortexului.

Simptomele de deficienta de zinc includ hiperactivitate, ADHD, anxietate, iritabilitate, instabilitate emotionala, si multe alte afectiuni mentale si emotionale. Zincul si cuprul sunt mentinute intr-un echilibru delicat. Multe din problemele premenstruale sunt in directa legatura cu dezechilibre in aceasta categorie.

Cum putem maximiza absorbtia de zinc?

Este estimat ca doar aproximativ 30% din cantitatea de zinc din alimente si suplimente este absorbita de organism. Cauze comune care contribuie la acest fenomen sunt probleme de malabsorbtie, digestie ineficienta si un nivel scazut de enzime in corp, care sunt dependente de zinc.

Zincul din surse animale se absoarbe mult mai bine decat zincul din surse vegetale. Cateva din sursele cele mai bogate de zinc sunt: carnea rosie, scoicile, crabii, organele (ficat, inimi) si branzeturile crude, nepasteurizate. 

Inmuierea si germinarea cerealelor, semintelor si alunelor (nucilor) este foarte importanta deoarece reduce acidul fitic, care interfereaza cu absorptia mineralelor, inclusiv a zincului. Acidul oxalic care se gaseste in anumite verdeturi, legume, fructe, alune, ciocolata, soia scade de asemenea absorptia zincului.

Zincul si toxicitatea cuprului.

Zincul si cuprul sunt minerale aflate in antagonie. Cu toate ca o toxicitate cu zinc este posibila, mult mai comune sunt deficienta de zinc si toxicitatea cuprului. De fiecare data cand zincul devine deficient, cuprul tinde sa se acumuleze in corp. Cuprul este un element esential care are multe functii in corp. Cu toate acestea insa, atunci cand depaseste limitele normale devine toxic, si fiind pro-oxidant, poate creste si riscul de a genera radicali liberi in organism.

Problemele asociate cu toxicitatea cuprului includ: pierderi de sarcina, infertilitate, dominanta de estrogen, anemie, schizofrenie, depresie, anxietate, artrita, oboseala cronica, migrene, toxicitate a ficatului, dezechilibre ale tiroidei, infectii cronice cu candida si sindrom premenstrual.

Principalele surse de toxicitate a cuprului sunt: expunerea la forme industriale ale cuprului cum ar fi tevile din cupru, oale de gatit din cupru, anticonceptionale, expunere la fungicide pe baza de cupru, alte deficiente de minerale (mangan, fier, seleniu, crom), si deficiente de vitamine (vitaminele B si vitamina C). Diete bogate in cupru si scazute in zinc pot avea de asemenea un rol in toxicitatea cuprului, asa cum pot avea si insuficientele glandelor suprarenale si toxicitatea ficatului.

 

Detectarea deficientei de zinc utilizand analiza firului de par.

Sunt cateva modalitati de a determina nivelul zincului in corp. Analizele de sange sunt de obicei neconcludente, din cauza ca zincul nu se acumuleaza in sange. Analiza nivelului de zinc din celulele albe de sange este si aceasta neconcludenta in a determina zincul total din corp. Determinarea nivelului de zinc din corp utilizand analiza urinei si a scaunului nu sunt nici acestea edificatoare, din cauza ca depind prea mult de alimentatia din ziua precedenta sau prezenta a analizei si alti factori cum este absorptia de zinc din dieta.

Dr. Paul Eck, un biochimist renumit pentru studiile sale, a descoperit ca raportul sodiu : potasiu dintr-o analiza corecta a firului de par este cea mai buna modalitate de a determina necesarul de zinc.

Analiza firului de par este un test usor de efectuat si foarte eficient pentru a determina deficienta de zinc, toxicitatea cuprului si daca exista acumulari de metale grele in corp.

De ce este asa importanta detectarea metalelor grele din corp? Metalele grele se acumuleaza in tesuturile vitale (creier, oase, ficat, etc), dezechilibreaza functiile acestora, inlocuiesc mineralele nutritionale in activitatea lor biologica, intrerup activitatea enzimatica si creaza dezechilibru biochimic. 

Analiza firului de par necesita cunostinte specializate si vaste pentru o interpretare corecta a rezultatelor. Paradoxal, de multe ori, protocolul adecvat pentru deficienta de zinc nu include suplimentarea directa cu zinc. In schimb, administrarea altui mineral este necesara, pentru a ridica indirect nivelul zincului. Sunt multe situatii unde administrarea directa a unui mineral deficient va rezulta intr-o deficienta si mai pronuntata a acelui mineral.

Astfel de particularitati pot fi determinate numai cu o interpretare reala si corecta a analizei firului de par si cunoscand tipul metabolic al individului, pentru a oferi un protocol adecvat de suplimentare si o dieta personalizata.

 

 

Resurse:

http://drlwilson.com/Articles/ZINC.htm

http://drlwilson.com/articles/copper_toxicity_syndrome.htm

http://www.metabolichealing.com/michael-s-blog/zinc-and-copper-imbalances-immense-biochemical-implications/

The Healthexcel System Of Metabolic Typing